Consells assessors de la Ciència i de la Societat de la Informació
Esteu aquí: Inici Notícies “La Nit dels Ratpenats” aquest divendres a la Mitjana posa en marxa el nou programa d’Ecoactivitats

“La Nit dels Ratpenats” aquest divendres a la Mitjana posa en marxa el nou programa d’Ecoactivitats

El programa Ecoactivitats del període tardor-hivern2016 arrenca aquest divendres amb la “Batnignt”, la Nit dels Ratpenats, que per setè any consecutiu se celebra a la Mitjana i que està dedicada al  coneixement dels ratpenats i al foment de la seva protecció. En aquest sentit, doncs, l’Ajuntament de Lleida dóna el tret de sortida a aquesta iniciativa, que ja està consolidada en el calendari d’activitats de la ciutat, i que manté propostes com aquesta de la nit dels ratpenats, els cursos de bolets i la visita a la planta depuradora de Lleida, i n’incorpora de noves, com la Celebració del Dia Mundial dels Ocells amb una estació d’avistament i anellament als Aiguamolls de Rufea, un taller de Geocaching i un altre de cuina d’aprofitament, i una Ecodescoberta nova, “l’Horta més enllà dels fruiters”, que pretén acostar a la ciutadania als espais naturals d’alt valor ecològic que podem trobar a l’Horta de Lleida.

Quantes cries té un ratpenat?,  què fan durant el dia?, què mengen?, com cacen?, on hivernen?, per què viuen en colònies?, quants anys viu un ratpenat?... Aquestes i moltes altres preguntes es podran resoldre als visitants que participin en la Batnight aquest divendres a la Mitjana de 18 a 23 hores. Al llarg de la tarda es faran diferents jocs de descoberta i tallers infantils de manualitats des de punts de llibre, a ratpenats articulats, imants per a la nevera i ratpenats voladors de papiroflèxia. Una conferència, un audiovisual i visites guiades nocturnes al Parc, permetran conèixer els aspectes científics, veure els mètodes de captura de ratpenats, utilitzar els aparells d’ultrasons per diferenciar les espècies i observar el vol dels ratpenats per damunt del riu. Les visites guiades nocturnes són l’activitat amb més èxit de la jornada i acullen sempre més d’un centenar de persones. En aquesta edició, hi ha dos torns de visita, a les 20.30h, que ja està ple, on hi ha 150 persones inscrites (destacar la presència de famílies de l’Escola La Mitjana, que des de fa un parell d’anys fan un treball específic sobre els ratpenats del parc), i a les 21.30h on encara queden places disponibles.

Els ratpenats són animals nocturns, d’alt interès ecològic, grans depredadors d’insectes, molt vulnerables i sovint desconeguts. Diversos estudis demostren que les poblacions de ratpenats estan disminuint arreu d’Europa. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament de Lleida es participa en aquesta activitat que es celebra arreu d’Europa cada any durant l’estiu per promoure el coneixement i la sensibilitat vers aquests animals i en estudis científics dels ratpenats de Lleida, com és la instal·lació i seguiment de caixes refugi de ratpenats al parc de la Mitjana i als Camps Elisis.

De les 14 espècies de ratpenats presents al Parc de la Mitjana, les més abundants són el ratpenat dels graners i la pipistrel·la nana i el més interessant des del punt de vista ecològic és el nòctul mitjà (Nyctalus noctula), que enguany és el Ratpenat de l’Any, per la seva vulnerabilitat. El nòctul mitjà va ser trobat per primera vegada l’any 2010 als Camps Elisis i és la única localitat coneguda de tota Catalunya. Aquest ratpenat utilitza els grans arbres dels Camps Elisis com a refugi per amagar-se durant el dia i, des d’aquí es desplaça fins a la Mitjana dins de les seves rutes de cacera nocturna.

També s’ha detectat la presència de la ratapinyada d’aigua (Myotis daubentonii), tant a la Mitjana com a Rufea, i la ratapinyada de peus grans (Myotis capaccinii). Les dues espècies estan lligades als ambients aquàtics i s’alimenten bàsicament d’insectes aquàtics. Ambdues espècies estan protegides i en el cas de ratapinyada de peus grans és una espècie en perill d’extinció que només es troba en localitats circummediterrànies

La direcció tècnica dels estudis i de la nit dels ratpenats es fa conjuntament amb els investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i forma part de la trentena de ciutats catalanes que celebren la Nit dels Ratpenats coordinats pel Museu de Granollers i el  CTFC.

Més de 3.000 participants en la darrera edició de les Ecoactivitats

La Regidoria de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat organitza les Ecoactivitats, amb cursos relacionats amb el medi ambient, tallers pràctics, visites guiades i programes de seguiment naturalista adreçats a tot tipus de públic. El propòsit és millorar el coneixement i el vincle de la ciutadania cap al medi natural, alhora que fomentar els bons hàbits a favor del medi ambient i la sostenibilitat, com són l’estalvi d’energia, d’aigua, la correcta separació dels residus, etcètera. S’ha de recordar que més de 3.000 persones van participar en les activitats promogudes en l’anterior edició i que més de des que el programa va iniciar-se al 2010 ho han fet més de 19.000 participants.

Aquest setembre, doncs, l’Ajuntament de Lleida inicia una nova edició amb un total de deu propostes per al període setembre-desembre. El conjunt de propostes es completen amb les activitats permanents. L’estació d’anellament d’ocells a la Mitjana, que es fa periòdicament des de fa sis anys, i que es mantindrà durant els mesos d’hivern i estiu, i les visites guiades al parc, que cada tercer diumenge de mes ofereixen la possibilitat d’atansar-se al parc a través de l’experiència de professionals. A més, durant l’any es pot visitar l’exposició permanent i l'audiovisual sobre la història, ecologia i els valors del parc al Centre d’Interpretació del Parc de la Mitjana.

Les Ecoactivitats mantenen propostes com la nit dels ratpenats, els cursos de bolets i la visita a la planta depuradora de Lleida, i n’incorpora de noves, com la Celebració del Dia Mundial dels Ocells amb una estació d’avistament i anellament als Aiguamolls de Rufea, un taller de Geocaching i un altre de cuina d’aprofitament, i una Ecodescoberta nova, l’Horta més enllà dels fruiters, que pretén acostar a la ciutadania als espais naturals d’alt valor ecològic que podem trobar a l’Horta de Lleida. També es continua amb les propostes de jardineria, com és el taller de tècniques de muntatge d’un jardí vertical (continuació del que es va fer el curs passat, amb tècniques noves) i la visita guiada per conèixer com i perquè s’esporguen els arbres i arbustos de la ciutat.

També a la Mitjana, i en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, tindrà lloc el proper diumenge 25 de setembre, les Supercurses! Un esdeveniment esportiu familiar i festiu amb l’objectiu de fomentar l’esport, el vincle familiar, els hàbits saludables, la inclusió social i la mobilitat sostenible. La següent ecoactivitat serà la Commemmoració del Dia Mundial dels Ocells, el diumenge 2 d’octubre, als Aiguamolls de Rufea, un espai humit recuperat amb gran diversitat d’aus, on durant tot el matí s’instal·larà un punt d’avistament i d’anellament d’ocells, on ornitòlegs professionals donaran a conèixer, a qui es vulgui acostar, la tasca que fan i el gran valor ecològic de l’espai. De fet, aquesta activitat serà el tret de sortida a una estació d’anellament d’ocells permanent als Aiguamolls, que estarà operativa durant els mesos de tardor i principis de primavera, coincidint amb les èpoques de migració.

La inscripció a les activitats s’ha de fer prèviament i la majoria són gratuïtes.

Contacta C. Salmerón, 1, 1a planta
25004
Lleida
Plànol d’ubicació
Telèfon: 973 700 417
Fax: 973 700 371
Adreça electrònica: informatica@paeria.cat
Xarxes socials

Avís legal